Η γνώμη του ειδικού

Η υπερβολική γυμναστική, ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια της άσκησης, η κακή φυσική κατάσταση, μια χειρωνακτική εργασία που δεν είμαστε συνηθισμένοι, η λάθος στάση του σώματος, μια απότομη κίνηση και επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην εργασία, στον κήπο, στη χρήση του υπολογιστή, αρκούν για να αυξήσουν τη μυϊκή ένταση και τελικά να προκαλέσουν πόνο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το άγχος: επώδυνες συσπάσεις των μυών προκαλούνται από την πίεση και την ένταση της καθημερινότητας.

Δεν φτάνει που πονάνε οι μύες, έχουμε και δυσκαμψία στην περιοχή που πιέσαμε. Ο πόνος αυτός οφείλεται στο ότι ο μυς "καταστρέφεται" και "ανακατασκευάζεται". Για την ακρίβεια, όταν ζορίσουμε έναν αδύναμο μυ σε ρυθμό που δεν είναι συνηθισμένος, τότε αυτός ο μυϊκός ιστός καταστρέφεται και ξαναχτίζεται πιο δυνατός και μεγάλος, για να αντέξει στις καινούριες συνθήκες. Αυτή η διαδικασία κρατάει κάποιες μέρες και είναι η αιτία που πονάμε και νιώθουμε πιασμένοι.

Πως ξεχωρίζει ο μυϊκός πόνος από ένα τραυματισμό;

Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσουμε τον μυϊκό πόνο από ένα μυϊκό τραυματισμό. Τα συμπτώματα ενός σοβαρού τραυματισμού περιλαμβάνουν έντονο ή συνεχή μυϊκό πόνο, σπασμό ή πρήξιμο, πόνο που εντοπίζεται σε κάποιο οστό ή άρθρωση, δυσκαμψία ή μείωση της κινητικότητας μιας άρθρωσης, αιμάτωμα ή μούδιασμα.

Πόσα είδη πόνων υπάρχουν;

1) Ο Οξύς Μυϊκός Πόνος
Παρουσιάζεται κατά την διάρκεια μιας άσκησης ή αμέσως μετά. Η ένταση του πόνου είναι μεγάλη και οφείλεται στη συσσώρευση άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού στους μυς (όπως π.χ. γαλακτικού οξέος) με αποτέλεσμα να ερεθίζονται οι υποδοχείς του πόνου στη συγκεκριμένη περιοχή.

2) Ο Καθυστερημένος Μυϊκός Πόνος
Παρουσιάζεται 24 ή 48 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης και χαρακτηρίζεται από μείωση της δύναμης και της απόδοσης των μυών και  μείωση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων (λιγότερο ευλύγιστες). Η ένταση του πόνου εξαρτάται:
 από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης
 από το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του ατόμου
 από το είδος της μυϊκής συστολής

3) Η Μυϊκή θλάση
Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός σε όσους ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες είναι η ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (π.χ. λάκτισμα). Με την πρώτη ενόχληση ή πόνο του μυός θα πρέπει να διακόψουμε αμέσως την αθλητική δραστηριότητα, διότι η συνέχισή της μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών. Δημιουργούνται δηλαδή μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης.

4) Η Μυϊκή Κράμπα

Η μυϊκή κράμπα είναι η διάρκειας λίγων λεπτών και χωρίς τη θέλησή μας σύσπαση των μυών (κυρίως αυτών των κάτω άκρων) συνοδευόμενη από πόνο. Παρόλο που το κρύο μπορεί αρχικά να δημιουργήσει χειρότερη αίσθηση, ο πάγος θα αποτρέψει εμφάνιση μεταγενέστερων πόνων. Η θερμότητα θα παρατείνει τα συμπτώματα πόνου για αρκετές ημέρες μετά την άσκηση. 

ΚΟΙΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΟΞΥΣ ΜΥΪΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

Μυϊκός πόνος, κούραση, μούδιασμα, ανακούφιση από τον πόνο μετά το τέλος της άσκησης

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΜΥΪΚΟΣ ΠΟΝΟΣ – "ΠΙΑΣΙΜΟ"

Μυϊκός πόνος και ακαμψία 24-48 ώρες μετά το τέλος της άσκησης, μείωση της μυϊκής δύναμης και απόδοσης

ΜΥΪΚΗ ΘΛΑΣΗ

Τοπικό αιμάτωμα και πρήξιμο, τοπική ακαμψία

ΜΥΪΚΗ ΚΡΑΜΠΑ

Ακούσια μυϊκή σύσπαση και πόνος

ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ

Πρήξιμο, πόνος που εντοπίζεται στη συγκεκριμένη άρθρωση, αστάθεια της άρθρωσης, μείωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

Σταδιακή αύξηση της ακαμψίας, του πόνου και πρηξίματος που εντοπίζονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Πως αντιμετωπίζεται ο μυϊκός πόνος στο σπίτι;

1) Αλλαγή Τακτικής
Όταν αισθανθούμε μυϊκό πόνο, σταματάμε κάθε δραστηριότητα. Αποφεύγουμε να σηκώσουμε βαριά αντικείμενα ή να κάνουμε έντονη κίνηση, αγνοώντας τον πόνο, γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιδεινώσουμε τη ζημία και να χρειαστούμε περισσότερο χρόνο αποθεραπείας.

2) Ακινησία
Ανασηκώνουμε ή ακινητοποιούμε την τραυματισμένη περιοχή όσο είναι δυνατόν. Η περιορισμένη χρήση των τραυματισμένων μυών, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ζημιάς.

3) Σκοτσέζικο Ντους
Η εναλλαγή κρύου-ζεστού νερού είναι ευεργετική σε περιπτώσεις μυϊκού πιασίματος, καθώς απαλύνει τον πόνο και μειώνει τη φλεγμονή. Μία καλή τακτική είναι να τοποθετήσουμε πάνω στον πονεμένο μυ, μία παγοκύστη για 20 λεπτά και αμέσως μετά να κάνουμε ένα ζεστό ντους. Αλείφουμε με την θερμαντική  κρέμα Counterpain® και σκεπαζόμαστε. Επαναλαμβάνουμε εάν χρειαστεί.

4) Μασάζ
Κάνουμε ήπιες διατάσεις. Όταν οι μύες είναι σε λειτουργία ανάκτησης (μετά από γυμναστική) τείνουν να «σκληραίνουν», επιδεινώνοντας τον πόνο. Κάνουμε αργές, απαλές διατάσεις στην πληγείσα περιοχή για να ανακουφιστούμε από τον πόνο. Επιπλέον, ένα ελαφρύ μασάζ είναι σωτήριο σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί ενισχύει τη ροή του αίματος στην περιοχή και μαλακώνει το μυ, βελτιώνοντας σημαντικά τον πόνο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ: 

 Ο μυϊκός πόνος παραμένει πάνω από 3 ημέρες.
 Υπάρχει οξύς, πολύ έντονος και ανεξήγητος μυϊκός πόνος.
 Όταν συνοδεύεται από πυρετό >38,5 ºC και κοκκινίλα.
 Όταν υπάρχει πρήξιμο και μελανιά σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος.